Oorzaken rugpijn

Rugpijn is nooit leuk, zeker niet omdat je niet weet wanneer het weer zal overgaan. Daarenboven kan rugpijn ook enorm storend zijn, bij je dagdagelijkse activiteiten. Rugpijn kan voorkomen in alle delen van je rug. Zo spreekt men van lage rugpijn, of van hoge rugpijn. Om te weten te komen welke behandeling noodzakelijk is, is het belangrijk om te weten te komen wat de oorzaak is van rugpijn.

De meest voorkomende oorzaken van rugpijn

Aangezien er zoveel mogelijke oorzaken zijn van pijn in je rug, kan ik ze hier niet allemaal bespreken. Wel kan ik jullie wat meer inzicht verschaffen in de meest voorkomende oorzaken.

Verkeerde houding

Een verkeerde houding is vaak de oorzaak van meerdere klachten, zo komt het bijvoorbeeld ook geregeld voor bij nekpijn. Het is belangrijk dat je steeds zit en stapt met een rechte rug. Daarnaast is ook beweging belangrijk, want langdurig in dezelfde houding zitten, kan ook rugpijn veroorzaken.

 

Ook na zwaar werk kan je last hebben in je rug. Veelvuldig zware gewichten heffen met een gebogen rug is dan ook uit den boze. Ook plotselinge verkeerde bewegingen kunnen rugklachten veroorzaken. Meestal zeggen mensen die dit meemaken dan: “er is iets in mijn rug geschoten”.

Niet gelijke benen

Het kan ook zijn dat je de oorzaak niet in je rug zelf moet zoeken, maar bij je benen. Wanneer je benen een verschillende lengte hebben, zal je na verloop van tijd pijn krijgen in je rug. Dit komt omdat je rug dan steeds wat krom staat.

Overgewicht of te veel gewicht meeslepen

Ook overgewicht, of een te zware rugzak dragen, kunnen oorzaken zijn van pijn in de rug. Door het gewicht zal er een overbelasting van de spieren en de gewrichten optreden. Hierdoor kan er na verloop van tijd pijn kan ontstaan. Vaak hebben mensen die te zware tassen meeslepen, naast last van de rug, ook last van de schouders en de nek.