Tips om rugpijn te voorkomen

Last hebben in je rug is nooit fijn. Je weet wel wanneer het begint, maar je kan onmogelijk inschatten wanneer het zal overgaan. Bovendien kan rugpijn ook erg hinderlijk zijn voor je dagelijkse activiteiten. Met de auto rijden kan lastig zijn en zware dingen verzetten is zeker niet aan de orde. Rugpijn kan je nooit helemaal voorkomen. Wel kan je gebruik maken van de tips die ik met jullie zal delen, om de kans op rugpijn te verkleinen.

Tip 1: Lichaamshouding

Te lang rechtstaan, kan pijn veroorzaken in je rug. Te lang neerzitten kan ook pijn veroorzaken in de rug. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden. Probeer steeds met een mooie rechte rug te lopen en te zitten. Je schouders steek je ietwat achteruit en je borst mag een klein beetje naar voren. Gezien de vorm van onze wervelkolom, zal dit de beste houding zijn voor je rug. In het begin voelt een correcte houding vaak wat onwennig aan, maar dat komt omdat je het niet gewoon bent. Probeer je lichaam er zo snel mogelijk aan te laten wennen!

Daarnaast is ook voldoende beweging belangrijk. Probeer af en toe eens te gaan joggen of wat vaker de trap te nemen. Ook je auto wat verder van de winkel parkeren zou al een goed begin zijn. Eigenlijk zou je dagelijks minstens een uur bewust moeten bewegen.

Tip 2: Slaaphouding

Naast je dagelijkse houding, is ook de positie waarin je slaapt belangrijk om geen pijn te krijgen aan je rug. Tijdens de slaap wordt er namelijk heel wat druk gezet op de spieren en botten in je lijf. Om deze druk zo optimaal mogelijk te verdelen, is het aangeraden om op je rug zelf te slapen. Na de houding op de rug, is de foetushouding op de zij de beste. Probeer vooral te vermijden dat je op je buik slaap. Dit is namelijk de aller slechtste houding.

Je houding kan je niet altijd kiezen, maar je matras kan je wel kiezen. Aangezien je gemiddeld een derde van je leven in je bed spendeert, is het aangewezen om voor een goede matras te kiezen. Een matras dient voldoende steun te bieden, anders krijg je last van rugpijn.