Chronische rugpijn

Pijn in de rug is altijd vervelend, maar aanhoudende pijn in je rug is nog erger! Wanneer iemand een drietal maanden last heeft van zijn rug, spreekt men over chronische rugpijn. Deze pijn is niet specifiek, wat wil zeggen dat je geen specifieke oorzaak kan aanduiden van de pijn. Specifiek kan bijvoorbeeld zijn door een val of een botsing met de auto.

Wat te doen bij chronische rugpijn

Aangezien chronische rugpijn, langere tijd aanwezig is, is het aan te raden om een arts te raadplegen. Pijn die na een twee- tot drietal weken niet overgaat, is sowieso een aanleiding om even langs de dokter te gaan.

Eerst en vooral zal de arts proberen om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Soms is het uitsluiten van deze aandoeningen al voldoende om de patiënt van zijn rugpijn af te helpen. Langdurige pijn kan namelijk heel wat stress veroorzaken. Ook een overmatige belasting van het lichaam kan chronische rugpijn teweegbrengen. Mensen die plots intensief beginnen te sporten, hoewel hun lichaam dat niet gewend is, kunnen bijvoorbeeld chronische rugpijn ontwikkelen. Ook zwaar werk kan er op termijn toe leiden dat je chronisch last hebt van je rug. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen in de bouw.

Chronische rugpijn kan te wijten zijn aan een versnelde slijtage van de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Hierdoor kan een iemand hinder ondervinden, bij het belasten van zijn rug. De pijn is meestal wel dragelijk, maar sleept wel een hele lange tijd aan. Een behandeling is dan ook noodzakelijk. Wanneer het niet zo ernstig is, zal men kinesitherapie voorstellen. Om ervoor te zorgen dat je minder hinder ondervindt, zal je vaak ook pijnstillers krijgen. In ernstigere gevallen zal een chirurgische ingreep nodig zijn. In dat geval vervangt men de tussenwervelschijf door een Cage, waarin bot is aangebracht. De wervels worden met behulp van schroeven aan elkaar vastgemaakt, zodat de wervels mooi aan elkaar kunnen groeien.